Back to All Events

Instituut voor Tropische Geneeskunde

Mwinda Kitoko op ZuiderZinnen

Zien, horen, ruiken, proeven, …

Onze zintuigen zijn het thema van ZuiderZinnen dit jaar.

Naast het belang van woorden en gesproken communicatie, laten we je ook de kracht van gebaren en non-verbale communicatie ontdekken.

ZuiderZinnen en Mwinda Kitoko nodigen je dan ook uit om deze magie te ervaren op een historische locatie, het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Mwinda Kitoko vzw - Elke dag is een leven! - www.mwindakitoko.mailchimpsitees.com

Voor Mwinda Kitoko betekent leven ‘het ontmoeten van verschillen’ en ‘is luisteren een kunst’. Kom kijken, luisteren en ontmoet de diverse talenten uit de bakermat van de mensheid en uit Europa op zondag 22 september 2024 vanaf 13.00 uur.

Mis het niet, we kijken ernaar uit je te zien!

Bovendien viert Mwinda Kitoko dit jaar haar 30-jarig jubileum, ++30 jaar waarin onze vereniging zich inzet voor een inclusieve samenleving waar geen plaats is voor racisme, discriminatie en vooroordelen. We nodigen je dan ook graag uit voor een bijzondere namiddag waarin je Afrika, de bakermat van de mensheid, op een nieuwe manier kunt ervaren. ‘Afrika is overal om ons heen, het leeft in ons en zal er altijd zijn, zelfs als we dat niet beseffen’.

ZuiderZinnen - het legendarische Festival van het Woord, is terug. Vorig jaar vierden we het feest van het woord voor de eerste keer opnieuw en de succesformule blijkt het nog altijd te doen: dat bewezen de duizenden geestdriftige bezoekers. Op 25 verschillende podia gaven schrijvers, dichters, acteurs en muzikanten het beste van zichzelf. Het hart van ZuiderZinnen is het plein voor het KMSKA met optredens op het hoofdpodium en daarrond een boekenkermis. Van literatuur genieten in een festivalsfeer. Dat is ZuiderZinnen.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) - https://www.itg.be/nl Global Science for Health Worldwide Tropische ziekten, hiv/aids, tuberculose en ontoereikende gezondheidszorg beïnvloeden de levens van miljarden mensen wereldwijd. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen streeft naar continu vooruitgang van wetenschap en gezondheid, met focus op innovatief onderzoek, geavanceerd onderwijs, professionele dienstverlening en het delen van capaciteiten met onze partnerinstellingen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Voor het ITG zijn wetenschappelijke excellentie en maatschappelijke relevantie twee kanten van eenzelfde medaille. Beleef ZuiderZinnen op deze unieke locatie! Ontdek de prachtige art-deco inkomhal van het ITG en ervaar dit evenement in één van de historische leslokalen.

Mwinda Kitoko op ZuiderZinnen

HET PROGRAMMA IN DETAIL

12:45 Deuren open

13:00 Welkomstwoord • Presentatie van het Instituut voor Tropische Geneeskunde door de heer Johan Uijtebroek

• Presentatie van de missie van Mwinda Kitoko vzw en het dagprogramma door Ama Koranteng-Kumi

Ama Koranteng-Kumi – presentatrice - www.mino-antwerp.be/inside-1 Ama Koranteng-Kumi is publicist, mede-oprichter en directeur van MINO, een artspace en creatief agentschap in Antwerpen. Ze initieert, organiseert en adviseert innovatieve projecten in de stad op het gebied van creativiteit, diversiteit en maatschappelijke vraagstukken.

• De heer Billy Kalonji (Diversiteit en inclusie expert) en Stève Nzitunga (MI Clinical Education Specialist), leden van Mwinda Kitoko Billy Kalonji Stève Nzitunga

• Presentatie van het programma van de dag: Ama Koranteng-Kumi

Ceremonie: Aansteken van de vlam en uitleg van de symboliek door Shambuyi Mushinda Shakah Kazadi. Hij was een professor in de fysica aan de ULB. Van 1989 tot 1996 was hij directeur van de talenschool van de VZW Lugha za Afrika (LUZAF). Hij was voorzitter van ENAR België (European Network Against Racism) van 2004 tot 2007. Daarnaast is hij ook voorzitter van de Federatie van Afrikaanse verenigingen genaamd: "Raad van de Afrikaanse Gemeenschappen in Europa, sectie België" (CCAE/B)/Raad Van De Afrikaanse Gemeenschap in Europa/B (RVDAGE/B), met als doel de belangen van immigranten uit Sub-Sahara Afrika te promoten en te verdedigen. Sinds 1976 is hij ook stichtend lid van een aantal sociaal-culturele verenigingen.

Muzikaal Intermezzo

13:30 Monica Kamara

Monica Kamara is een 27-jarige spoken word-artiest die op haar 17e aan haar creatieve reis begon. In haar werk verkent ze vaak thema's zoals liefde, cultuur en sociale rechtvaardigheid, waarbij ze haar pen gebruikt om krachtige boodschappen over te brengen en diepe emoties op te roepen. Monica heeft de kans gehad om samen te werken met verschillende organisaties, waaronder Pianofabriek, Urban Woorden, BK Slam Poetry, Muntpunt, Toneelhuis en Decoratelier. Met haar spoken word-kunst verlegt Monica voortdurend grenzen en nodigt ze kijkers uit in haar wereld van introspectie en maatschappelijk commentaar. Naast haar interesse in spoken word is Monica ook een geweldige DJ en radiopresentatrice.

13:45 Wilfried Defillet

Wilfried Defillet heeft gewerkt als ontwikkelingswerker in Afrika. Hij vertelt er zelf over: “Mijn verblijf in Afrika is een bijzondere leerschool geweest. Ik vertrok met een open geest, maar heb spoedig geleerd dat alles wat zo ontegenzeggelijk leek, helemaal niet ontegensprekelijk was. In het samenleven in een andere culturele context botst je soms tegen glazen wanden. Je begrijpt plots even niet wat er gebeurt. Wat evident lijkt, is het niet altijd.” Hij gaat verder: “Na mijn terugkeer in België zag ik hoe mensen, zelfs met goede bedoelingen, ervan uit gingen dat een samenleving universeel is en dat een aantal aannames evident zijn. De dominante cultuur ziet niet de glazen wanden die ze optrekt en waar nieuwkomers tegen aanknallen. Onze samenleving verkleurt. Opdat iedereen zijn of haar plaats zou vinden, vergt dit van ieder van ons heel veel begrip voor de anderen. Dat is dan ook mijn credo geworden.”

14:00 Jean Kabuta Bêny Ntalaja Matanda Ngo Semzara - kasalaction.org

Kabuta laat het grote publiek kennismaken met de kasàlà, een betere traditie. Ik ben in België aangekomen aan het begin van mijn adolescentie. Na mijn middelbare studies, studeerde ik eerst Germaanse filologie, en daarna Afrikaanse linguïstiek, aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens een reis in de DRC in 1980, ontdekte ik de Afrikaanse lofpoëzie, kasàlà genaamd en het blies me omver. “Na een doctoraat over vergelijkende Afrikaanse orale tradities wilde ik de Afrikaanse lofrede - ik noem ze nu graag hedendaagse kasàlà - een transculturele dimensie geven. Dat deed ik door het schrijven in verband te brengen met de oraliteit.” De kunst van dankzegging, verwondering en vieren. « Ik ben kunst en praktijk Kunst bruggen te bouwen tussen woord en daad School van verwondering. Dapperheid om zijn plaats in te nemen Diversiteit en samenleven kunst om zorg te dragen voor verbinding Praktijk van dankbaarheid Drager van de ubuntu Praktijk van vreugde. Ik ben de kunst van levend te zijn en het leven te vieren In het Levende”.

14:30 Lisette Ma Neza

Lisette Ma Neza (1998), Lisette Ma Neza is een dichteres, haar gedichten zijn pogingen om zichzelf en anderen te vertalen. Ze is Nederlandse, maar woont nu in Brussel. In 2017 was ze de eerste Nederlandstalige vrouw van kleur die het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam won. In januari 2024 werd ze gekozen tot allereerste stadsdichter van Brussel, een functie die ze twee jaar zal vervullen.

Ze vertaalt de levens en gevoelens van ontheemden, van overlevenden van geweld, van Afrikanen in Europa, de diaspora en focust zich voornamelijk op verhalen van vrouwen. Haar poëzie zet ze om in muziek, essays, films en theater.

15:00 PAUZE

15:15 Nadia Nsayi Madjedjo - www.nadiansayi.com Nadia Nsayi Madjedjo is politicologe en schrijfster. Ze studeerde Internationale Politiek aan de KU Leuven. Ze was beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen en curator bij het Museum aan de Stroom (MAS). Tegenwoordig is ze werkzaam bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Ze is auteur van 'Dochter van de dekolonisatie' (2020) en 'Congolina, de erfenis van Nele Marian' (2023). Daarnaast schrijft ze columns voor De Morgen."

Nele Marian is een van de eerste schrijvers van Afrikaanse afkomst in Europa. In de jaren dertig verscheen haar dichtbundel Poèmes et Chansons, waarin ze koloniaal onrecht op aangrijpende wijze beschrijft. Het behoort tot de belangrijkste werken uit de Congolese literatuur. Toch is haar naam amper bekend.

Congolina is een uniek verhaal, waarin de opmerkelijke poëziebundel van een vergeten dichteres voor het eerst in Nederlandse vertaling verschijnt. Het bevat daarnaast ook de originele gedichten in het Frans.

15:45 Muzikaal intermezzo door Pamoja - Antwerp

"Muziek schept banden" De groep "Pamoja - Antwerp" een nieuwe groep van getalenteerde muzikanten van diverse achtergronden en stijlen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en passend bij het thema! Zeven ervaren artiesten uit Leuven, Mechelen en Antwerpen komen speciaal voor deze gelegenheid samen. Ze zullen eerst een muzikaal optreden verzorgen op het grote podium, passend bij het centrale thema van het festival. Daarna zullen ze elk afzonderlijk optreden op het podium in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Ricardo Belo Ricardo

Belo werd geboren in Lissabon, Portugal, in 1973. Zijn muzikale achtergrond omvat traditionele Fado, Ierse ballades en popmuziek. Momenteel treedt hij op met verschillende artiesten, vooral in Italiaanse en Portugese restaurants en bars.

Kaspy Ndia & Paul Zeby

Kaspy Ndia is een muzikant, componist, instrumentalist en zanger. Hij heeft zo'n tien jaar bij Eastman Sidi Larbi Cherkaoui gewerkt, zowel als uitvoeder als componist van verschillende stukken voor Eastman: Genesis, Fractus V, Mea Culpa met de OBV Antwerpen, Stoic in de opera van Göteborg in Zweden, enzovoort. Daarnaast heeft hij een muziekensemble genaamd "Mboka Mélopée", dat Afro-Latino muziek speelt en bestaat uit vier muzikanten: Gitaar (Kaspy Ndia), Percussie (Tino Matende), Basgitaar (Paul Zeby) en Stem (Sandra Delgadillo en Kaspy Ndia).

Issa Ndour

Issa Ndour is zijn naam en hij is een virtuoze peulfluit speler en Djembe drummer uit Senegal die nog maar onlangs naar Antwerpen verhuisde. Hij maakt deel uit van de rijke West-Afrikaanse traditie van muzikanten en komt naar het Bruggenhuis met zijn jazz-gerichte band Ndoumbelane. Een avond vol West-Afrikaanse jazzsferen. Met wie hij komt is nog niet bekend, maar wij zijn er toch zeker van dat het een heel bijzonder concert gaat worden.

Doudou Ndaye

Doudou Ndaye is een percussionist, geboren in een griot-familie. Hij is de kleinzoon van Willem Doudou N'diaye Coumba Rose, een beroemde tambour-majoor. Sinds zijn jeugd heeft hij de wereld rondgereisd om Senegal, het land van “teranga” (gastvrijheid) te vertegenwoordigen.

Maura Delbare

Maura Delbare is een half Belgisch, half Braziliaanse pianiste en componiste die invloeden van jazz, hip-hop en R&B mixt. Haar specialiteit is het creëren van een gezellige sfeer waarbij iedereen kan wegdromen.

16:00 Onias Landveld - www.oniaslandveld.nl/

Dichter - fictieschrijver - spoken word-artist - vertaler

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, presenteert, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 is hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

16:30 Aziza Maria Braekevelt

Aziza Maria Braekevelt is een expert in de analyse, strategische ontwikkeling en het beheer van sociaal economische ontwikkelingsprogramma's in Afrika.

Met een sterke maatschappelijke betrokkenheid draagt ze bij aan duurzame ontwikkeling, klimaatgerechtigheid, mensenrechten en vrouwenemancipatie. Ze beschikt over uitgebreide kennis van natuurlijke geneeskunde uit Afrika, de Arabische wereld en India. Als oprichter van The Institute for African Knowledges initieert ze educatieve programma's om Afrikaanse kennis te verspreiden, met een focus op geschiedenis en duurzame ontwikkeling.

17:00 Lisette Ma Neza @ Ama Koranteng-Kumi

17:15 Muzikaal intermezzo door Pamoja - Antwerp

18:00 Einde

Previous
Previous
September 22

Gallery Sofie Van de Velde

Next
Next
September 22

Play Zuid