Back to All Events

Instituut voor Tropische Geneeskunde

PROGRAMMA Mwinda Kitoko voor ZuiderZinnen

Ama Koranteng-Kumi – presentatrice - www.mino-antwerp.be/inside-1

Ama Koranteng-Kumi is publicist, mede-oprichter en directeur van MINO, een artspace en creatief agentschap in Antwerpen. Ze initieert, organiseert en adviseert innovatieve projecten in de stad op het gebied van creativiteit, diversiteit en maatschappelijke vraagstukken.

Nadia Nsayi Madjedjo - www.nadiansayi.com

Nadia Nsayi Madjedjo is politicologe en schrijfster. Ze studeerde Internationale Politiek aan de KU Leuven. Ze was beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen en curator bij het Museum aan de Stroom (MAS). Tegenwoordig is ze werkzaam bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Ze is auteur van 'Dochter van de dekolonisatie' (2020) en 'Congolina, de erfenis van Nele Marian' (2023). Daarnaast schrijft ze columns voor De Morgen."

 

Chris Joris en Rifi Kythouka du Congo  - www.chrisjoris.be/over-chris-joris/

Chris Joris is een percussionist, pianist en componist die sinds 1975 actief is op Belgische en internationale podia. Hoewel hij vooral een jazzmuzikant is, is hij ook actief in wereldmuziek. Zijn liefde voor de Afrikaanse cultuur leidde ertoe dat hij in de jaren '80 een percussie- en Afrikaanse muziekgroep oprichtte die 10 jaar actief was: BULA SANGOMA met onder andere de betreurde Dieudonné Kabongo.

Hij ontmoette Rifi Kythouka uit Congo-Brazzaville, die destijds danser was bij het Nationale Ballet van Michel Raffa, maar later overging op zang, animatie en percussie.

Chris en Rifi werkten samen met de theatergroep "De Nieuwe Scène" en zijn beiden ook actief als kunstschilders.

 

Stella Nyanchama Okemwa


Nyanchama
is een visionaire maatschappelijke beïnvloeder met meer dan 30 jaar ervaring in antiracismebeleid en belangenbehartiging. Als voorzitter van zowel de ENAR Aisbl als de ENAR Foundation, en als JEDI-consultant bij Hand in Hand tegen Racisme, geeft ze leiding vanuit een progressief decoloniaal en intersectioneel perspectief.

Nyanchama's solide achtergrond in mensenrechtenactivisme wordt aangevuld door haar expertise in belangenbehartiging, lobbyen, spreken in het openbaar en het faciliteren van workshops, waardoor ze een prominente figuur is in de contacten met hooggeplaatste besluitvormers en beleidsmakers.
Daarnaast wordt ze als gepromoveerd onderzoeker, spreker in het openbaar en sociale beïnvloeder erkend om haar vaardigheden in actief luisteren, effectief onderhandelen, crisismanagement en conflictoplossing.
Nyanchama maakt gebruik van de interreligieuze dialoog en Afrikaanse spiritualiteit om betekenisvolle, vertrouwensvolle relaties op te bouwen die de verwachtingen van de klant overtreffen, waardoor haar reputatie als bekwame mensenrechtenverdediger en decoloniaal expert is verstevigd.

 

Jean Kabuta Bêny Ntalaja Matanda Ngo Semzara - kasalaction.org  

Kabuta laat het grote publiek kennismaken met de kasàlà, een betere traditie. Ik ben in België aangekomen aan het begin van mijn adolescentie. Na mijn middelbare studies, studeerde ik eerst Germaanse filologie, en daarna Afrikaanse linguïstiek, aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens een reis in de DRC in 1980, ontdekte ik de Afrikaanse lofpoëzie, kasàlà genaamd en het blies me omver. “Na een doctoraat over vergelijkende Afrikaanse orale tradities wilde ik de Afrikaanse lofrede – ik noem ze nu graag hedendaagse kasàlà - een transculturele dimensie geven. Dat deed ik door het schrijven in verband te brengen met de oraliteit.”

De kunst van dankzegging, verwondering en vieren.

« Il y a bientôt 1 an je découvrais le KASALA. Quelle merveilleuse tradition d’où les sons par les mots viennent toucher les cœurs, viennent toucher les âmes. Tu n’exprimes pas les mots, tu deviens les mots, leur force, leur pouvoir. Quelle belle rencontre! »

Clarisse

Je suis ubuntu

 

Onias Landveld - www.oniaslandveld.nl/

Dichter - fictieschrijver - spoken word-artist - vertaler

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, presenteert, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 is hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

Monica Kamara 

Monica Kamara is een 27-jarige spoken word-artiest die op haar 17e aan haar creatieve reis begon. In haar werk verkent ze vaak thema's zoals liefde, cultuur en sociale rechtvaardigheid, waarbij ze haar pen gebruikt om krachtige boodschappen over te brengen en diepe emoties op te roepen. Monica heeft de kans gehad om samen te werken met verschillende organisaties, waaronder Pianofabriek, Urban Woorden, BK Slam Poetry, Muntpunt, Toneelhuis en Decoratelier. Met haar spoken word-kunst verlegt Monica voortdurend grenzen en nodigt ze kijkers uit in haar wereld van introspectie en maatschappelijk commentaar. Naast haar interesse in spoken word is Monica ook een geweldige DJ en radiopresentatrice.  

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet heeft gewerkt als ontwikkelingswerker in Afrika. Hij vertelt er zelf over: “Mijn verblijf in Afrika is een bijzondere leerschool geweest. Ik vertrok met een open geest, maar heb spoedig geleerd dat alles wat zo ontegenzeggelijk leek, helemaal niet ontegensprekelijk was. In het samenleven in een andere culturele context botst je soms tegen glazen wanden. Je begrijpt plots even niet wat er gebeurt. Wat evident lijkt, is het niet altijd.”

Hij gaat verder: “Na mijn terugkeer in België zag ik hoe mensen, zelfs met goede bedoelingen, ervan uit gingen dat een samenleving universeel is en dat een aantal aannames evident zijn. De dominante cultuur ziet niet de glazen wanden die ze optrekt en waar nieuwkomers tegen aanknallen. Onze samenleving verkleurt. Opdat iedereen zijn of haar plaats zou vinden, vergt dit van ieder van ons heel veel begrip voor de anderen. Dat is dan ook mijn credo geworden.”

 

Lisette  Ma Neza

Lisette Ma Neza (1998), de dochter van Rwandese vluchtelingen die in Nederland een tweede thuisland vonden, rijdt al langer een interessant parcours. Op haar veertiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel, intussen werd ze Belgisch kampioen slam poetry en brengt ze haar poëzie op het podium, solo en met band.

Lisette Ma Neza, mag zich voortaan ook de eerste officiële stadsdichter van Brussel noemen.

‘Ik zie het als een gesprek’, vertelt ze. ‘Ik wil goed luisteren en kijken naar de stad, vanuit die ervaringen reageer ik met een gedicht of project’.

 

Intermezzo door Pamoja - Antwerp

"Muziek schept banden"

De groep "Pamoja - Antwerp" een nieuwe groep van getalenteerde muzikanten van diverse achtergronden en stijlen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en passend bij het thema!

Zes ervaren artiesten uit Leuven, Mechelen en Antwerpen komen speciaal voor deze gelegenheid samen. Ze zullen eerst een muzikaal optreden verzorgen op het grote podium, passend bij het centrale thema van het festival. Daarna zullen ze elk afzonderlijk optreden op het podium in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen!

Ricardo Belo

Kaspy Ndia

Issa Ndour 

Chris Joris en Rifi Kythouka du Congo  

+ 1 of 2 extra artiesten

 

Previous
Previous
September 22

Gallery Sofie Van de Velde

Next
Next
September 22

Play Zuid