ZuiderZinnen 2024

Programma per locatie

Hoofdpodium
Sep
22

Hoofdpodium

Presentatie door Vital ‘Don Vitalski’ Baeken

12u Ernst Löw en Deborah Ostrega met het ZuiderZinnen lied

12u30 Openingsspeeches van Axel Daeseleire, Luc Huybrechts, Erika Caluwaerts en Nabilla Ait Daoud

12u45 Ernst Löw en Deborah Ostrega

Ernst Löw is een absoluut vaste waarde voor ZuiderZinnen. Elke editie deed hij mee. In de nieuwe edities van ZuiderZinnen treedt hij samen met zijn geliefde Deborah Ostrega op . Op het hoofdpodium brengen ze een mix van eigen werk en bekende kleinkunstklassiekers. Hiermee sluiten de zanger en zangeres het festival ook af.

13u Slongs en Jenne Decleir

Slongs Dievanongs, of kortweg Slongs, is het alter ego van Charissa Parassiadis (1978), een Antwerpse rapster met een Griekse achtergrond.

13u30 Pamoja - Antwerp: "Muziek schept banden"

De groep "Pamoja - Antwerp" een nieuwe groep van getalenteerde muzikanten van diverse achtergronden en stijlen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en passend bij het thema!

Zeven! ervaren artiesten uit Leuven, Mechelen en Antwerpen komen speciaal voor deze gelegenheid samen. Ze zullen eerst een muzikaal optreden verzorgen op het grote podium, passend bij het centrale thema van het festival. Daarna zullen ze elk afzonderlijk optreden op het podium in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen!

14u Kibi Puati Nelen introduceert het Spoken Word Podium op het dak van het M HKA

Kibi’s Academy is een organisatie die zich toespitst op alle facetten van performance en literatuur, zowel in gesproken als geschreven vorm. Op ZuiderZinnen presenteert Kibi een reeks slam poetry artiesten en artiesten van het spoken word.

14u10 Standup comedy door Nigel Williams

Nigel Williams is een Belgisch-Britse cabaretier. In 2000 won hij Humo's Comedy Cup en maakte in de jaren daarna diverse avondvullende theatershows.

14u30 Marcel Vanthilt & Parkaparaplu

Zij brengen eerst tekstuele improvisatie en gaan dan verder met een combo van Parkaparaplu en Arbeid Adelt liedjes.

15u Hind Eljadid introduceert het Namen Circus

15u15 Stef Kamil Carlens

Stef Kamil Carlens (Schoten, 27 september 1970) is een Belgisch multi-disciplinair artiest. Hij is beeldend kunstenaar, zanger, muzikant, componist en producer en combineert al die polen in de voorstellingen van zijn gezelschap Zita Swoon Group. Carlens werd in de jaren 90 bekend en startte, na een passage als bassist bij dEUS, een veelkleurige carrière met tientallen cd's, honderden concerten op nationale en internationale podia alsook verscheidene opdrachten voor theater en film. In zijn werk tracht hij zowel zijn feitelijke leeftijd als kind te zijn, waardoor kleurrijke werelden ontstaan die het onbevangene en het melancholische trachten te verenigen. Op ZuiderZinnen treedt hij solo op!

15u45 Joskoor

Poëziespreekkoor 70+ olv dirigent Eric Baranyanka  –  Première!!

Het JosKoor, dat zijn 26 zeventigplussers die het leven omarmen, die de schijnwerpers verdragen, die op de meest warme wijze wijsheid, deugd, ervaring én mededogen ten toon spreiden via de bekende en onbekende canon van de poëzie.

Verwacht je aan vurige stemmen en een innemende performance die vertrekt vanuit de vijf zintuigen.

Dirigent – Eric Baranyanka

Concept & Regie - Geert Briers

Josserij – Ria Collard

16u Mathieu en Guillaume

Muzikanten, zangers, troubabroers. Twee stemmen , gitaar en mondharmonica.

16u30 Jan De Smet & the Bonnie Blues

Het stond in de sterren geschreven dat deze samenwerking ooit zou plaatsvinden... 
The Bonnie Blues (  ooit al omschreven als “De vrouwelijke Nieuwe Snaar, maar dan anders"…) verenigen hun muzikale en vocale krachten met oude rot in het vak Jan De Smet . 
Eclectisch & akoestisch, muziek die je helaas nooit meer op de radio hoort… 

Komt Uw oren verfrissen ! 

17u Halve Neuro

Halve Neuro pakt de velo naar Zuiderzinnen dat samen valt met autovrije zondag. De Antwerpse rapper brengt een selectie van zijn bekendste hits waarin gezorgd zal worden voor lichaam, geest, het milieu, sfeerbeheer en dialect.

17u30 Andrea Croonenberghs & Els Dottermans begeleid door Andries Boone en Pol Vanfleteren

18u Ernst Löw en Deborah Ostrega

Ernst Löw is een absoluut vaste waarde voor ZuiderZinnen. Elke editie deed hij mee. In de nieuwe edities van ZuiderZinnen treedt hij samen met zijn geliefde Deborah Ostrega op . Op het hoofdpodium brengen ze een mix van eigen werk en bekende kleinkunstklassiekers. Hiermee sluiten de zanger en zangeres het festival ook af.

View Event →
Museumplein
Sep
22

Museumplein

Literaire tattoos

Voor iedereen van 4 tot 104 jaar.

Een versregel op je been of toch liever een Six Word Story op je schouderblad? Het kan allemaal, maar denk er goed over na, want een tattoo is voor het leven. Of toch niet? Creatief Schrijven versiert je op ZuiderZinnen graag met mooie woorden. Aan hun stand staan bodypainters klaar om je literair te tatoeëren. Dat kan met je eigen zelfverzonnen woorden of je kan kiezen uit een lijst pittige of grappige verzen. Kom eens langs, laat je beschrijven en pronk daarna op ZuiderZinnen met die mooie woorden. 

Scrabbletoernooi 

Voor iedereen van 6 tot 106 jaar.

Ben je fan van spelen met letters en woorden? Neem dan deel aan het Scrabbletoernooi van Creatief Schrijven. En waag je kans om op een groot 3D-Bord met houten letters zoveel mogelijk punten te scoren. We zijn benieuwd welk woord jij (aan)legt met 7 letters? De hoofdprijs voor volwassenen is een boekenbon van 150 euro. Ook voor kinderen zijn er in diverse leeftijdscategoriën prijzen te winnen.

Fluisterpoëzie 

Ben je aan het wachten tot de volgende act op het groot podium start? Ga dan op zoek naar de poëziefluisteraars van Creatief Schrijven. Een feeëriek collectief dichters fluistert maar wat graag zoetgevooisde verzen in je oor. 

Sluit je ogen en laat je verrassen door hun poëtische klanken. 

Antwerpen Leest op Zuiderzinnen – met Poëziesjamaan Peter Holvoet-Hanssen 

Ben je op zoek naar leestips, leesplekken of literaire activiteiten, of wil je zelf leesplezier delen? Dan is Antwerpen Leest jouw stek! 

Je vindt Antwerpen Leest op het plein voor het KMSKA met een boekenbakfiets vol mooie afgevoerde bib-boeken die je kan meenemen in ruil voor een leestip of aanmelding op de nieuwsbrief. Kom dus even langs om leestips te sprokkelen, je leestip te delen, een “bookface” te laten maken of een babbeltje te slaan. Neem deel aan de boekenquiz en maak kans op een Confituur-boekenbon. 

Tussen 13u en 17u heeft Antwerpen Leest Poëziesjamaan Peter Holvoet-Hanssen te gast. Wil jij graag op inspirerende en helende consultatie bij deze magische medicijnman voor een persoonlijk poëzierecept? Schrijf je in bij de stand van Antwerpen Leest. 

Timing: 

• 13u - Peter Holvoet-Hanssen draagt voor 

• 13u15-14u30 – op consultatie bij de Poëziesjamaan

• 15u - Peter Holvoet-Hanssen draagt voor 

• 15u15-16u30 - op consultatie bij de Poëziesjamaan

• 17u – Peter Holvoet-Hanssen draagt voor


View Event →
Hopper
Sep
22

Hopper

Presentatie: Geert Beullens

14u Leen Dendievel/Maud Vanhauwaert

Leen Dendievel is een Belgische actrice en auteur. In 2017 maakte ze haar debuut als schrijfster met het boek ‘Hard – Liefde sterft nooit’. Daarna verschenen nog ‘Asem’, ‘Georges & Rita’ en ‘Brief aan mijn kind’. Haar nieuwste boek, ‘De zin van een kind’, verschijnt in oktober 2023. Als actrice was ze onder andere te zien in Spring, Thuis, Vermist, De Kotmadam, Aspe, Zone Stad, F.C. De Kampioenen, LouisLouise en Familie. Op ZuiderZinnen leest zij voor uit ‘Asem’, over de fysieke manifestaties van angst.

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen en recent verscheen haar debuutroman Tosca (bij Das Mag). Daarmee behaalde ze de shortlist van de Libris Literatuurlijst. Twee keer per week schrijft Maud een cursiefje voor De Morgen. Voor Zuiderzinnen brengt ze een medley van gedichten en 'mootjes'.

14u30 Sanne Huysmans/ Tyche Beyens

Sanne Huysmans (1988) studeerde politieke wetenschappen en later filosofie. Haar debuutroman Rafelen (2017) werd bekroond met de publieksprijs van de Confituur Boekhandels. Ze is bestuurder bij een intiem filosofiehuis, medeoprichter van een avontuurlijk platenlabel, gediplomeerd bakker en boswachter. Ze leeft en werkt in de vallei van de Grote Nete.

Tyche Beyens (1994) woont in Antwerpen. Haar liefde voor film en literatuur combineert ze in haar job als freelance scenarist en ze werkte onder meer mee aan fictiereeksen voor Ketnet, Streamz, VRT en VTM. In 2023 verscheen Tyches succesvolle debuutroman Over dit gevoel is nagedacht: een meeslepend en eigentijds verhaal over liefde, relaties, eenzaamheid en leven in een digitale wereld. Toen Tyche zwanger werd, nam ze zichzelf streng voor 'zeker nooit zo iemand te worden die vooral over baby's praat en schrijft.' Die belofte gaat ze op deze editie van Zuiderzinnen, welgeteld 6 dagen voor haar uitgerekende bevallingsdatum, al met plezier breken. Ze brengt een reisverslag van de afgelopen 9 maanden - een reis die begon met zeeziekte en eindigde met 44 brieven.

15u Antje de Boeck & Kathleen Vandenhoudt

16u Axel Daeseleire/ Vader en Zoon Huybrechts

16u30 Rick de Leeuw

Rick de Leeuw is zanger, schrijver en dichter en is sinds 2016 Limburger uit vrije keuze. Hij woont en werkt in het wonderschone dorpje Heks. Samen met Ruud Hendrickx heeft hij de immens populaire rubriek ‘Het ontbreekwoord’ op Radio 1. Deze nieuwe taalvondsten werden verzameld in Het grote ontbreekwoordenboek (deel 1 & 2). In het voorjaar van 2024 bracht hij ook De verdwijning van Peter Treckpoel uit, een spannende en historisch onderbouwde roman over misdaad, verraad en ontluikende liefde.

View Event →
Gallery Sofie Van de Velde
Sep
22

Gallery Sofie Van de Velde

Fluisterpoëzie door Creatief Schrijven. Een feeëriek collectief dichters fluistert maar wat graag zoetgevooisde verzen in je oor. 

Sluit je ogen en laat je verrassen door hun poëtische klanken. De fluisterpoêten zijn telkens een kwartiertje aanwezig in de galerij om zinnen en zintuigen te koesteren.

14u Fluisterpoëzie

15u Fluisterpoëzie

16u Fluisterpoëzie

View Event →
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Sep
22

Instituut voor Tropische Geneeskunde

PROGRAMMA Mwinda Kitoko voor ZuiderZinnen

Ama Koranteng-Kumi – presentatrice - www.mino-antwerp.be/inside-1

Ama Koranteng-Kumi is publicist, mede-oprichter en directeur van MINO, een artspace en creatief agentschap in Antwerpen. Ze initieert, organiseert en adviseert innovatieve projecten in de stad op het gebied van creativiteit, diversiteit en maatschappelijke vraagstukken.

Nadia Nsayi Madjedjo - www.nadiansayi.com

Nadia Nsayi Madjedjo is politicologe en schrijfster. Ze studeerde Internationale Politiek aan de KU Leuven. Ze was beleidsmedewerker bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen en curator bij het Museum aan de Stroom (MAS). Tegenwoordig is ze werkzaam bij het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (AfricaMuseum). Ze is auteur van 'Dochter van de dekolonisatie' (2020) en 'Congolina, de erfenis van Nele Marian' (2023). Daarnaast schrijft ze columns voor De Morgen."

 

Chris Joris en Rifi Kythouka du Congo  - www.chrisjoris.be/over-chris-joris/

Chris Joris is een percussionist, pianist en componist die sinds 1975 actief is op Belgische en internationale podia. Hoewel hij vooral een jazzmuzikant is, is hij ook actief in wereldmuziek. Zijn liefde voor de Afrikaanse cultuur leidde ertoe dat hij in de jaren '80 een percussie- en Afrikaanse muziekgroep oprichtte die 10 jaar actief was: BULA SANGOMA met onder andere de betreurde Dieudonné Kabongo.

Hij ontmoette Rifi Kythouka uit Congo-Brazzaville, die destijds danser was bij het Nationale Ballet van Michel Raffa, maar later overging op zang, animatie en percussie.

Chris en Rifi werkten samen met de theatergroep "De Nieuwe Scène" en zijn beiden ook actief als kunstschilders.

 

Stella Nyanchama Okemwa


Nyanchama
is een visionaire maatschappelijke beïnvloeder met meer dan 30 jaar ervaring in antiracismebeleid en belangenbehartiging. Als voorzitter van zowel de ENAR Aisbl als de ENAR Foundation, en als JEDI-consultant bij Hand in Hand tegen Racisme, geeft ze leiding vanuit een progressief decoloniaal en intersectioneel perspectief.

Nyanchama's solide achtergrond in mensenrechtenactivisme wordt aangevuld door haar expertise in belangenbehartiging, lobbyen, spreken in het openbaar en het faciliteren van workshops, waardoor ze een prominente figuur is in de contacten met hooggeplaatste besluitvormers en beleidsmakers.
Daarnaast wordt ze als gepromoveerd onderzoeker, spreker in het openbaar en sociale beïnvloeder erkend om haar vaardigheden in actief luisteren, effectief onderhandelen, crisismanagement en conflictoplossing.
Nyanchama maakt gebruik van de interreligieuze dialoog en Afrikaanse spiritualiteit om betekenisvolle, vertrouwensvolle relaties op te bouwen die de verwachtingen van de klant overtreffen, waardoor haar reputatie als bekwame mensenrechtenverdediger en decoloniaal expert is verstevigd.

 

Jean Kabuta Bêny Ntalaja Matanda Ngo Semzara - kasalaction.org  

Kabuta laat het grote publiek kennismaken met de kasàlà, een betere traditie. Ik ben in België aangekomen aan het begin van mijn adolescentie. Na mijn middelbare studies, studeerde ik eerst Germaanse filologie, en daarna Afrikaanse linguïstiek, aan de Vrije Universiteit Brussel. Tijdens een reis in de DRC in 1980, ontdekte ik de Afrikaanse lofpoëzie, kasàlà genaamd en het blies me omver. “Na een doctoraat over vergelijkende Afrikaanse orale tradities wilde ik de Afrikaanse lofrede – ik noem ze nu graag hedendaagse kasàlà - een transculturele dimensie geven. Dat deed ik door het schrijven in verband te brengen met de oraliteit.”

De kunst van dankzegging, verwondering en vieren.

« Il y a bientôt 1 an je découvrais le KASALA. Quelle merveilleuse tradition d’où les sons par les mots viennent toucher les cœurs, viennent toucher les âmes. Tu n’exprimes pas les mots, tu deviens les mots, leur force, leur pouvoir. Quelle belle rencontre! »

Clarisse

Je suis ubuntu

 

Onias Landveld - www.oniaslandveld.nl/

Dichter - fictieschrijver - spoken word-artist - vertaler

Onias Landveld (Paramaribo, 1985) is een verhalenverteller. Hij schrijft, spreekt, presenteert, dicht en inspireert. Vanaf aug 2017 is hij voor twee jaar de stadsdichter van Tilburg. Zijn talent deelt hij graag via concepten, workshops en spreek cursussen. Maar het podium is waar hij het liefst staat. In 1989 ontvluchtte hij samen met zijn familie de Surinaamse burgeroorlog. Na 3 jaar te hebben gewoond in Utrecht, vertrok het gezin weer naar zijn geboorteland. Sinds 1998 woont hij in Tilburg.

Na jaren te hebben rondgedwaald ontdekte hij zijn liefde voor het gesproken woord. In 2015 mocht hij daarvoor de Van Dale Spoken Award voor storytelling ontvangen. Het heeft hem nog meer gemotiveerd om naar mensen uit te reiken. Altijd zoekende om iemand te raken met een memorabele boodschap, blijft hij met woorden banden smeden. Hij houdt daarvan. Herkenning creëren door een zaadje te planten, gevoed met passie en identificatie.

Monica Kamara 

Monica Kamara is een 27-jarige spoken word-artiest die op haar 17e aan haar creatieve reis begon. In haar werk verkent ze vaak thema's zoals liefde, cultuur en sociale rechtvaardigheid, waarbij ze haar pen gebruikt om krachtige boodschappen over te brengen en diepe emoties op te roepen. Monica heeft de kans gehad om samen te werken met verschillende organisaties, waaronder Pianofabriek, Urban Woorden, BK Slam Poetry, Muntpunt, Toneelhuis en Decoratelier. Met haar spoken word-kunst verlegt Monica voortdurend grenzen en nodigt ze kijkers uit in haar wereld van introspectie en maatschappelijk commentaar. Naast haar interesse in spoken word is Monica ook een geweldige DJ en radiopresentatrice.  

Wilfried Defillet

Wilfried Defillet heeft gewerkt als ontwikkelingswerker in Afrika. Hij vertelt er zelf over: “Mijn verblijf in Afrika is een bijzondere leerschool geweest. Ik vertrok met een open geest, maar heb spoedig geleerd dat alles wat zo ontegenzeggelijk leek, helemaal niet ontegensprekelijk was. In het samenleven in een andere culturele context botst je soms tegen glazen wanden. Je begrijpt plots even niet wat er gebeurt. Wat evident lijkt, is het niet altijd.”

Hij gaat verder: “Na mijn terugkeer in België zag ik hoe mensen, zelfs met goede bedoelingen, ervan uit gingen dat een samenleving universeel is en dat een aantal aannames evident zijn. De dominante cultuur ziet niet de glazen wanden die ze optrekt en waar nieuwkomers tegen aanknallen. Onze samenleving verkleurt. Opdat iedereen zijn of haar plaats zou vinden, vergt dit van ieder van ons heel veel begrip voor de anderen. Dat is dan ook mijn credo geworden.”

 

Lisette  Ma Neza

Lisette Ma Neza (1998), de dochter van Rwandese vluchtelingen die in Nederland een tweede thuisland vonden, rijdt al langer een interessant parcours. Op haar veertiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel, intussen werd ze Belgisch kampioen slam poetry en brengt ze haar poëzie op het podium, solo en met band.

Lisette Ma Neza, mag zich voortaan ook de eerste officiële stadsdichter van Brussel noemen.

‘Ik zie het als een gesprek’, vertelt ze. ‘Ik wil goed luisteren en kijken naar de stad, vanuit die ervaringen reageer ik met een gedicht of project’.

 

Intermezzo door Pamoja - Antwerp

"Muziek schept banden"

De groep "Pamoja - Antwerp" een nieuwe groep van getalenteerde muzikanten van diverse achtergronden en stijlen, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld en passend bij het thema!

Zes ervaren artiesten uit Leuven, Mechelen en Antwerpen komen speciaal voor deze gelegenheid samen. Ze zullen eerst een muzikaal optreden verzorgen op het grote podium, passend bij het centrale thema van het festival. Daarna zullen ze elk afzonderlijk optreden op het podium in het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen!

Ricardo Belo

Kaspy Ndia

Issa Ndour 

Chris Joris en Rifi Kythouka du Congo  

+ 1 of 2 extra artiesten

 

View Event →
Play Zuid
Sep
22

Play Zuid

Presentatie: Lino Boodts

13u30 Joskoor

Poëziespreekkoor 70+ olv dirigent Eric Baranyanka  –  Première !!

Het JosKoor, dat zijn 26 zeventigplussers die het leven omarmen, die de schijnwerpers verdragen, die op de meest warme wijze wijsheid, deugd, ervaring én mededogen ten toon spreiden via de bekende en onbekende canon van de poëzie.
Verwacht je aan vurige stemmen en een innemende performance die vertrekt vanuit de vijf zintuigen. Dirigent – Eric Baranyanka | Concept & Regie - Geert Briers | Josserij – Ria Collard

14u Lukas Lelie

Lukas Lelie stapte in oktober 2012 voor het eerst op een podium. In 2013 won hij zowel de Lunatic Comedy Award als de Culture Comedy Award en eind 2014 zelfs de Humo’s Comedy Cup. Hij ging mee op tournee als voorprogramma voor Steven Mahieu en in 2017 trok hij Vlaanderen rond met zijn eerste zaalshow ‘Ik doe mijn best’. In 2022 volgde zijn tweede zaalshow 'Kwestie van smaak'.
Naast comedy werkt Lukas zowel voor als achter de schermen vast mee aan ‘De Ideale Wereld’ en duikt hij af en toe op als panellid in tv-programma’s, bijvoorbeeld als jurylid in ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Zijn YouTube-reeks ‘Standaard Koekhandel’ heeft dan weer een grote fanbasis opgebouwd in de afgelopen seizoenen.

14u30 Mathieu en Guillaume en Max Greyson

Mathieu en Guillaume: Muzikanten, zangers, troubabroers. Twee stemmen , gitaar en mondharmonica.

Max Greyson (1988) is een dichter, performer en theatermaker uit Antwerpen. Hij werd in 2015 vice-kampioen Poetry Slam van Nederland en een jaar later verscheen zijn debuutbundel Waanzin went niet bij de Arbeiderspers. In 2019 verscheen bij dezelfde uitgeverij zijn tweede bundel Et Alors, in 2021 zijn debuutroman Een waarschijnlijk toeval.

Tijdens ZuiderZinnen geeft Max Greyson een voorproefje uit zijn nieuwe bundel 'Dramaturgie van het loslaten' die in oktober uitkomt bij De Arbeiderspers. Daarnaast verzorgt hij ook de poëtische noot bij Mathieu en Guillaume die dag.

15u Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

15u30 Tom Lanoye

Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs. In het najaar wordt hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren 2024. Er is werk van hem vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

 16u Kader Abdolah

Kader Abdolah kwam in 1988 op 34-jarige leeftijd als politieke vluchteling uit Iran in Nederland terecht. Hoewel hij zich als vreemdeling eerst de taal van zijn nieuwe vaderland moest eigen maken, is hij al gauw uitgegroeid tot een van de meest gelezen Nederlandse auteurs. Al vijf jaar na zijn komst naar Nederland debuteerde Abdolah met een bundel korte verhalen in het Nederlands, De Adelaars (1993). Het boek werd bekroond met het Gouden Ezelsoor voor het best verkochte debuut van dat jaar. Daarna volgde een hele reeks prijzen en successen. In 2007 werd zijn roman Het huis van de moskee (2005) zelfs gekozen tot de op een na beste Nederlandse roman aller tijden in een verkiezing georganiseerd door de NPS en NRC Handelsblad.  Hij is ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals 'De Koran', '1001 nacht' en 'Wat je zoekt, zoekt jou', die in Nederland en België heel succesvol waren.

16u30 Hans De Booij

Deze Nederlandse singer-songwriter brengt een medley van eigen werk.

17u Erik van Looy

Erik Van Looy (Deurne, 26 april 1962) is een Belgisch filmregisseur, televisiepersoonlijkheid en presentator.

View Event →
K'DO
Sep
22

K'DO

Presentatie: Frieda Sijsmans

13u30 Nele van den Broeck/ Siel Verhanneman

Nele Van den Broeck (Merchtem, 1985), ook bekend onder haar muzikale alter ego Nele Needs A Holiday, is een Belgische muzikant, schrijver en theatermaker. Nele studeerde muziekproductie aan het London Centre of Contemporary Music. Voorheen studeerde ze tegelijkertijd Drama aan het KASK in Gent en Duits en Spaans aan de VUB. Ze woont in Brussel.

Siel Verhanneman (1989) is schrijver en dichter. In januari 2022 publiceerde ze haar derde dichtbundel ‘Wat nu met het licht dat binnenvalt’ bij de Arbeiderspers. De bundel werd lovend onthaald en kreeg onder meer 4 bollen in NRC uit de handen van Maria Barnas. In de bundel verkent Siel de kier van het rouwen en verweeft ze op een vernuftige manier beeldende kunst met herinneringen. Eerder maakte Verhanneman met haar instinctieve poëziedebuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) angst, verdriet en rouw wijd bespreekbaar. In 2019 verscheen haar debuutroman Of iedereen gaat dood bij uitgeverij Angèle. De roman kreeg 3 sterren in Focus Knack en 4 bollen in NRC.

14u Dyslexie Poezen

"Wij zijn de dyslexie poezen.
We denken alles juist, maar schrijven alles fout.
en dat is een klein beetje stout.
Wij hebben een eigen stijl,
Zuiders, warm en met veel zin
want denken is durven, diep durven gaan,
stil durven staan, op awen bek durven gaan.
Speciaal voor u de Dyslexiepoezen
met zuiderse zinnen
kom dat zien
miauw"

14u30 Guido van Heulendonk

Guido van Heulendonk debuteerde in het Nieuw Vlaams Tijdschrift met ‘Het vierde woord’ (1983), een fragment uit wat later de novelle Vreemde vogels (Houtekiet, 1989) zou worden. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans en verhalenbundels, waaronder Paarden zijn ook varkens (De Arbeiderspers, 1995), dat in 1996 bekroond werd met de Gouden Uil voor Fictie. Zijn coronabundel Vrienden van de poëzie (De Arbeiderspers, 2021) werd genomineerd voor de Maarten Biesheuvelprijs, en zijn pas verschenen roman De kroon met twee pieken (De Arbeiderspers, 2024) werd zowel in Noord als Zuid met lof overladen. Op ZuiderZinnen leest Guido van Heulendonk voor uit recent eigen werk, waarbij hij op zoek gaat naar het festivalthema ‘Zorg en zintuigen’.

15u Diane Broeckhoven/ Glenn Devree

Diane Broeckhoven is een sterk geëngageerde schrijver die op een toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is meesterlijk in het oproepen van sferen met een subtiele en trefzekere taal. In 2022 portretteerde ze op fijngevoelige wijze het leven van Julie Van Espen in Je fluistert in mijn oor. In Dianes recentst verschenen roman Gemis (2023) ontrafelt ze de broze binnenwereld van een in de steek gelaten kind dat levenslang een groot gemis met zich meedraagt.

15u30 Sholeh Rezazadeh/ Lene Beelen

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) dat bekroond werd met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verscheen in 2023 en kreeg special mention van European Union Prize for Literature 2024. Neem ruim de zee, haar poëziedebuut, is et verschenen. Haar taalgebruik wordt vaak beschreven als zintuiglijk en sprankelend.
Op ZuiderZinnen zal ze voornamelijk haar poëzie voordragen.

Lene Beelen (1988) groeide op tussen de fruitbloesems en aardappelvelden, en verhuisde nadien naar het heerlijke geroezemoes van Antwerpen. Ze schrijft, danst, klimt, leest en praat er. Soms met de buren, soms met vrienden, soms met mensen die vastlopen. Op ZuiderZinnen brengt ze een ode aan de zintuigen en leest ze voor uit haar debuutroman ‘Onderhuids’.

16u Samira Harmach/ Sibo Rugwiza Kanobana

Samira Harmach is 24 jaar wanneer het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk haar dwingt tot een radicale conclusie: ze moet weg. Haar hele jeugd lang wordt ze door haar conservatieve Marokkaanse ouders onder de duim gehouden: wanneer ze naar buiten wil, wordt ze gevolgd en gecontroleerd, bij een verkeerd woord volgen er berispingen en publieke vernedering. Thuis vallen er dreigementen en uiteindelijk ook klappen. Op 17 juli 2000 beslist Samira dat het daar eindigt.

Nog liever dan uitgehuwelijkt te worden, kiest ze voor een bestaan als vluchteling in eigen land. Knokkend en overlevend ontdekt ze dat de voortdurende angst voor de wraak van haar familie het niet haalt van een gevoel dat ze nu voor het eerst leert kennen: vrijheid.23 jaar later is Samira eindelijk niet meer bang om te spreken. Ze neemt ons in vertrouwen en vertelt een verhaal dat ontroert, maar in de eerste plaats de mond doet openvallen. 'Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij!' is geen persoonlijke afrekening, noch een politiek pamflet. Het is een verhaal over de moed die een vrouw nodig heeft om zichzelf te zijn. En het is een aanmoediging: je bent niet alleen, ik heb het ook gedaan. Je kunt dit.

Sibo Rugwiza Kanobana is docent in de sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent en Open Universiteit van Nederland. Hij is coauteur van De bastaards van onze kolonie: verzwegen verhalen van Belgische metissen (2010) en samensteller van de bundel Zwarte bladzijden. Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (pos)koloniale literatuur (2021). Daarnaast is hij ook kernredacteur van rekto:verso.

16u30 Michiko Lii/ Sanne Huysmans

Michiko Lii (die/hen) is een performancekunstenaar in spoken word en hedendaagse beweging. Hun werk verkent de essentie van menselijke emoties door middel van beeldende taal en beweging. Met de naam “kind van de weg” navigeert Michiko hun pad met uitdagingen en groei.

Bij ZuiderZinnen presenteert Michiko Lii een verzameling gedichten over liefde, zelftwijfel en transformatie. Hun werk onthult een eerlijke dialoog door thema’s als zelfverwijt en verleden pijn te verkennen. Terugkerende motieven van zachtheid en verandering bieden inzicht in hoe liefde zowel kan benauwen als bevrijden. Michiko’s dagboek laat het intieme proces van zoeken naar helderheid en zelfinzicht zien, en nodigt het publiek uit om het gewicht van spijt, verlangens naar intimiteit en de reis naar zelfacceptatie te ervaren.

Sanne Huysmans (1988) studeerde politieke wetenschappen en later filosofie. Haar debuutroman Rafelen (2017) werd bekroond met de publieksprijs van de Confituur Boekhandels. Ze is bestuurder bij een intiem filosofiehuis, medeoprichter van een avontuurlijk platenlabel, gediplomeerd bakker en boswachter. Ze leeft en werkt in de vallei van de Grote Nete.

View Event →
Hart en Ziel
Sep
22

Hart en Ziel

Presentatie: Leonie Maes

14u Tyche Beyens/ Tuly Salumu

Tyche Beyens (1994) woont in Antwerpen. Haar liefde voor film en literatuur combineert ze in haar job als freelance scenarist en ze werkte onder meer mee aan fictiereeksen voor Ketnet, Streamz, VRT en VTM. In 2023 verscheen Tyches succesvolle debuutroman Over dit gevoel is nagedacht: een meeslepend en eigentijds verhaal over liefde, relaties, eenzaamheid en leven in een digitale wereld. Toen Tyche zwanger werd, nam ze zichzelf streng voor 'zeker nooit zo iemand te worden die vooral over baby's praat en schrijft.' Die belofte gaat ze op deze editie van Zuiderzinnen, welgeteld 6 dagen voor haar uitgerekende bevallingsdatum, al met plezier breken. Ze brengt een reisverslag van de afgelopen 9 maanden - een reis die begon met zeeziekte en eindigde met 44 brieven.

Tuly Salumu is schrijver, docent en columnist bij De Morgen. Haar werk verscheen in De Standaard, Het Nieuwsblad, recto:verso en MO* Magazine. Ze schrijft vooral over identiteit, moederschap en diversiteit. Haar debuutroman Bintje verscheen in 2023 bij Borgerhoff & Lamberigts, momenteel werkt ze aan een tweede roman. 

 Op ZuiderZinnen breng ik een korte lezing over hoe trauma's uit je kindertijd decennia later als een boemerang in je gezicht kunnen terugkeren tijdens het 'moederen' voor je eigen kind. Hiervoor zal ik voorlezen uit mijn debuutroman en uit werk van de Amerikaanse schrijver Norma Newton. 

Ook zal ik een korte lezing brengen over mijn ervaring met autisme. Deze zogenaamde psychische stoornis beleef ik niet als een gebrek, maar als een andere manier van functioneren. Waarom moeten we allemaal het regime van de 'ideale' mens volgen? Hiervoor zal ik voorlezen uit mijn columns en uit Vreemden voor onszelf van de Amerikaanse schrijver en journaliste Rachel Aviv. 

14u30 Myriem El-Kadouri/ Jessa Wildemeersch

Myriem El-Kaddouri (1994) is jurist en woordkunstenaar. In 2023 werd ze West-Vlaams Kampioen Poetry Slam en sindsdien draagt ze haar poëzie voor op uiteenlopende podia. Van 2024 tot 2026 is ze Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk. In juni 2024 verscheen haar ijzersterke debuut Hier ligt de waarheid in overdaad. Hierin verkent Myriem de universaliteit van menselijke emoties en exploreert ze de verschillende lagen van identiteit op de grens van schijnbaar tegenstrijdige werelden.

Met haar debuutroman De madonna van het moeras (Horizon, 2024) oogst actrice Jessa Wildemeersch veel lof bij pers en publiek. ‘Een kunstdetective met een vleugje magisch-realisme’, schreef De Standaard. ‘Een pakkend debuut’, vertelde Chantal Pattyn op Klara. Momenteel toert Wildemeersch met de theaterversie van haar roman. Op ZuiderZinnen brengt ze enkele fragmenten uit haar boek.

 15u Ines Eshun

Inès Eshun is schrijfster en filmmaakster. Ze studeerde af aan het RITCS in Brussel in 2017. Met haar kortfilm Het leven van Esteban won ze verschillende internationale prijzen, waaronder de Student Visionary Award op het Tribeca Film Festival in New York. Ook haar andere kortfilms werden op verschillende festivals geselecteerd. Ze was een van de laureaten proza van de schrijfwedstrijd Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs.

15u30 Ilona Lodewijks/ Billie Vos

Ilona Lodewijckx (°1992) woont en werkt in Brussel. Ze schrijft proza en poëzie. In 2015 was Lodewijckx co-oprichter van het online magazine en feministisch collectief Fille Folle. In 2017 verscheen haar gelijknamige boek Fille Folle bij uitgeverij Pelckmans. In september 2023 volgde Donkerkiemer, Lodewijckx’ “bijzonder knap gecomponeerde en zowel psychologisch als filosofisch diepgravende debuutroman" (De Morgen), ook bij Pelckmans. 

Billie Vos schrijft, zingt en producet muziek. Daarnaast is poëzie een taal die ze in eender welke vorm omarmt en onderzoekt. Wekelijks deelt ze een gedicht op @devosinhetbos, waarin ze ook haar muzikale en visuele verhalen verweeft. In haar poëziebundel Door het bos de liefde zien (2023) gaat Billie op zoek naar de liefde in al haar vormen. Live brengt ze een poëtische vertelling die taboes rond kwetsbaarheid doorbreekt, ondersteund door zelfgeschreven tracks die je diep naar de kern brengen – een reis naar herkenning. ‘Het is op die plek dat we elkaar ontmoeten.’

 

16u Christophe Batens/ Koen Aelterman

Christophe Batens is dichter en beeldend kunstenaar. Zijn gedichten verschenen o.a. in Het Liegend Konijn, Poëziekrant en op roer.me. Christophe is klimaatdichter, treedt regelmatig op en leent zich graag voor creatieve kruisbestuivingen met andere kunstenaars. In februari 2024 verscheen zijn debuutbundel 'Hoe doorwaadbaar dagen zijn' bij PoëzieCentrum. De taal die hij hierin hanteert is zintuiglijk en wemelt van veellagige beelden. 

Koen Aelterman is een deeltijds dagdromer en voltijds illustrator uit Antwerpen. Hij tekent onder meer voor schoolboeken, reclame, theater, kinderboeken en animatie. In zijn vrije tijd speelt hij muziek en toneel. Maak je geen zorgen over ons (2024) is zijn tweede graphic novel en zijn eerste eigen project. Inspiratie voor dit reisverhaal vond hij in het jaar dat hij zelf met de rugzak en een schetsboek door Australië trok. Het resultaat is een meeslepende mix van Blankets en Heartstopper over queerness, eenzaamheid, verbondenheid en, uiteindelijk, zelfacceptatie.

View Event →
Bibliotheek Kmska
Sep
22

Bibliotheek Kmska

Presentatie: Selena de Waard

14u Christophe Vekeman/ Jaouad Alloul

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie, een literaire musical en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

Kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul is een artistieke kameleon bij uitstek. Hij zette zijn eerste stappen op het podium als drag queen. Intussen heeft hij zich ontpopt tot een verhalenverteller en brengt hij op ZuiderZinnen eigen werk.

14u30 Ish Ait Hamou

15u Saskia De Coster/ Sibo Rugwiza Kanobana

Sibo Rugwiza Kanobana is docent in de sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent en Open Universiteit van Nederland. Hij is coauteur van De bastaards van onze kolonie: verzwegen verhalen van Belgische metissen (2010) en samensteller van de bundel Zwarte bladzijden. Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (pos)koloniale literatuur (2021). Daarnaast is hij ook kernredacteur van rekto:verso.

 

15u30 Dave Sinardet/ Mark Schaevers

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerde in 1994 met Atlas. In 2015 verscheen Orgelman , een biografie van de schilder Felix Nussbaum, een door Hitler vernietigd kunstenaar. Het boek werd bekroond met de Gouden Boekenuil 2015 en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015. In 2004 presenteerde Schaevers in Groepsportret het beste uit Claus’ interviews en in 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus samen. In 2018 verscheen Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen. In 2024 verscheen zijn biografie van Hugo Claus, De levens van Claus.

 

16u Kurt van Eeghem

Kurt Van Eeghem studeerde aan Studio Herman Teirlinck in Antwerpen en aan de Theaterschool in Amsterdam. Hij acteerde en bracht cabaret in Vlaanderen en Nederland, waarna hij de wereld van radio en televisie ontdekte. In 1980 won hij met het tv-programma Hitring alle pop-polls en prijzen. Voor Radio 1 en Klara interviewde hij duizenden kunstenaars uit heel de wereld. Kurt Van Eeghem is een graag geziene gastheer bij concerten en debatten en een veelgevraagd spreker. Hij schrijft columns voor kranten en tijdschriften. Oostende in de belle époque is zijn achtste boek.

16u30 Jeroen Olyslaegers/ Max Temmerman

Max Temmerman is de auteur van vijf dichtbundels en drie romans. Zijn werk werd meermaals genomineerd, vertaald en gebloemleesd in binnen- en buitenland. Zijn gedichten vonden hun weg naar affiches, vuilniskarren, tijdschriften, draagtassen en geboortekaartjes. Hij debuteerde in 2020 als romancier met Coniferen, een donkere familieroman die al beste prozadebuut genomineerd werd voor de Bronzen Uil. In juni 2024 verscheen zijn meest recente roman Hier zijn leeuwen – Bekentenissen van een inbreker. Over dit boek komt hij spreken tijdens Zuiderzinnen. De auteur heeft nooit verhuld dat zijn werk fundamenteel autobiografisch is.

View Event →
Sep
22

Namen Circus

Presentatie: Droge Piet

16u Onzin/ Mon

16u30 Kam en Luca/ Glenn Devree

17u Moyson-in-Spee/ Hind Eljadid

Op het kruispunt van kleinkunst en podiumliteratuur kwamen Marlijn Spee.en Yannick Moyson elkaar tegen. Ze gingen akkoord in poëtisch gepraat, samenhang en zang. Afgetoets stroomt Marlijns Utrechtse stem in harmonie met Yannicks Antwerps gesproken woord, met een piano die het schip mooi in het midden houdt.

17u30 Jaouad Alloul/ Meds

Artistiek kameleon Jaouad Alloul zette zijn eerste stappen op het podium als drag queen. Vele jaren later heeft hij zich ontpopt tot de verhalenverteller die hij vandaag is. Zingen, acteren, dansen, presenteren, regisseren, fotografie, film, kunst en mode zijn voor Alloul één grote speeltuin.

18u Pasi/ Cypher

“MARATHON” is het nieuwste album van de Antwerpse rapper PASI. De titel is een metafoor voor de lange weg die begon in Congo, anno ’85. Als zoon van een Congolese vader en Belgische moeder vond hij even later zijn nieuwe thuishaven aan de Schelde. Op jonge leeftijd kwam Pasi in contact met de groeiende hiphopcultuur en al snel vloeiden de eerste teksten uit zijn pen. Via tekst en muziek kon hij zijn vele verhalen kwijt. Twintig jaar later is hij nog steeds op dezelfde koers. Na een lang parcours als één van de voorlopers van de Antwerpse hiphopscene schrijft hij weer een nieuw hoofdstuk. In het nieuwe album reflecteert hij over zijn route en beschrijft hij scherp wat hem vandaag de dag bezighoudt. Over bagage die hij meedraagt en ballast die hij afwerpt. Ondersteund door zijn vaste reisgenoten en enkele nieuwere stemmen wordt het plaatje compleet met gastbijdragen van Yong Yello, Cloos, Safi, Deadbeat Larry, Joffrey Anane en Robyne.

View Event →
Play Zuid - Foyer
Sep
22

Play Zuid - Foyer

13u50 Jan Lampo

14u20 Ilona Lodewiijckx 

Ilona Lodewijckx schrijft, vertelt en vertaalt. Soms in opdracht, soms gewoon zomaar. In 2017 stichtte ze het inclusieve onlinemagazine Fille Folle. Ze woont en werkt in Brussel. In haar debuutroman Donkerkiemer (2023) trekt Connie na een abortus richting de bergen in Italië, waar ze ergens hoopt zichzelf terug te vinden. Een knap gecomponeerd en diepgravend verhaal over iets begraven om het tot leven te laten komen.

15u20 Jan Lampo

15u50 Merlijn Gabel

Merlijn Gabel (hij/hem) is een Brusselse slamdichter met een Hollandse tongval. In 2023 won hij de publieksprijs op het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam met een gedicht over zingeving. Hij is dus de uitgelezen persoon om op onze podia zijn ritmische, knetterende, grappige en opzwepende gedichten te brengen. Verder schrijft hij aan een debuutbundel Bomengids met een tienermeisje en vanaf dit najaar organiseert hij poëtische boswandelingen samen met een natuurgids. Verwacht dus alvast een klein voorproefje die je zintuigen laten zinderen. 

16u20 Myriem El-Kaddouri

Myriem El-Kaddouri (1994) is jurist en woordkunstenaar. In 2023 werd ze West-Vlaams Kampioen Poetry Slam en sindsdien draagt ze haar poëzie voor op uiteenlopende podia. Van 2024 tot 2026 is ze Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk. In juni 2024 verscheen haar ijzersterke debuut Hier ligt de waarheid in overdaad. Hierin verkent Myriem de universaliteit van menselijke emoties en exploreert ze de verschillende lagen van identiteit op de grens van schijnbaar tegenstrijdige werelden.

16u50 Michiko Lii

Michiko Lii (die/hen) is een performancekunstenaar in spoken word en hedendaagse beweging. Hun werk verkent de essentie van menselijke emoties door middel van beeldende taal en beweging. Met de naam “kind van de weg” navigeert Michiko hun pad met uitdagingen en groei.

Bij ZuiderZinnen presenteert Michiko Lii een verzameling gedichten over liefde, zelftwijfel en transformatie. Hun werk onthult een eerlijke dialoog door thema’s als zelfverwijt en verleden pijn te verkennen. Terugkerende motieven van zachtheid en verandering bieden inzicht in hoe liefde zowel kan benauwen als bevrijden. Michiko’s dagboek laat het intieme proces van zoeken naar helderheid en zelfinzicht zien, en nodigt het publiek uit om het gewicht van spijt, verlangens naar intimiteit en de reis naar zelfacceptatie te ervaren.

View Event →
Baron
Sep
22

Baron

Presentatie: Pierrette Coffré

15u Marc Terreur

Marc Terreur is ‘wel wat’ met taal bezig. Naast Dinsdagclubs en Sprekende Ezels deed hij Poëzieweken en Ballonnenvrees Mechelen. Je vindt zijn Weesgedichten op straat.Eind januari kwam zijn eerste dichtbundel uit. 

Naast poëzie publiceerde hij kinderverhalen, bracht hij Rayn da’Foxx (een monoloog die deel uitmaakte van het programma Drie snoodaerds en een wolvin), en kwam zijn kortverhaal De laatste Avocardo begin dit jaar dankzij Wablieft in de OKAN-klassen van alle Vlaamse scholen terecht. En juist ja: tijdens zijn voordrachten durft hij ook weleens te zingen. Jullie zijn verwittigd. 

15u30 Sabrine Ingabire/ Sarah Neutkens

Sabrine Ingabire (1995) is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Ook schrijft ze regelmatig columns over popcultuur voor Dipsaus Podcast. Hiervoor werkte Ingabire als redacteur en verslaggever bij NRC, als columniste bij De Morgen en MO* Magazine. In 2016 publiceerde zij haar eerste youngadultroman Le chemin vers le bonheur en recent verscheen haar roman Lotgenoten bij Uitgeverij Pluim. 

Sarah Neutkens (1998) is autodidact, multitalent en altijd bezig. Ze is kunstenaar, componist, model en schrijver. Met haar debuutroman 'Een blote man beminnen' (2022) behaalde ze de longlist van de Bronzen Uil en won ze de Pieter Boddaert Prijs. In 2023 verscheen 'Tusseninmens. Hoe mode van gedaante verandert' en in 2024 de experimentele roman 'Toneelspelen'.

 16u De Dyslexie Poezen

"Wij zijn de dyslexie poezen.
We denken alles juist, maar schrijven alles fout.
en dat is een klein beetje stout.
Wij hebben een eigen stijl,
Zuiders, warm en met veel zin
want denken is durven, diep durven gaan,
stil durven staan, op awen bek durven gaan.
Speciaal voor u de Dyslexiepoezen
met zuiderse zinnen
kom dat zien
miauw"

16u30 Dave Sinardet

View Event →
Café Local
Sep
22

Café Local

Presentatie: Annemie Verhoeven

13u30 Jan de Smet

Jan De Smet is een Vlaams musicus, zanger, accordeonist, ukelelespeler en componist. Hij is vooral bekend als gezicht van de groep De Nieuwe Snaar.

14u Wim Willaert

14u30 Herman Brusselmans

15u Rick de Leeuw/ Ferre Van den Broeck + Axel Daeseleire

Rick de Leeuw is zanger, schrijver en dichter en is sinds 2016 Limburger uit vrije keuze. Hij woont en werkt in het wonderschone dorpje Heks. Samen met Ruud Hendrickx heeft hij de immens populaire rubriek ‘Het ontbreekwoord’ op Radio 1. Deze nieuwe taalvondsten werden verzameld in Het grote ontbreekwoordenboek (deel 1 & 2). In het voorjaar van 2024 bracht hij ook De verdwijning van Peter Treckpoel uit, een spannende en historisch onderbouwde roman over misdaad, verraad en ontluikende liefde.

Ferre van den Broeck werd bekend door In de turbulente Streamz-reeks 2DEZIT. Op ZuiderZinnen brengen Ferre en Axel Daeseleire elkaars teksten.

15u30 Halve Neuro

Halve Neuro pakt de velo naar Zuiderzinnen dat samen valt met autovrije zondag. De Antwerpse rapper brengt een selectie van zijn bekendste hits waarin gezorgd zal worden voor lichaam, geest, het milieu, sfeerbeheer en dialect.

16u Ish Ait Hamou

16u30 Kristien Hemmerechts/ Maud Vanhauwaert

Kristien Hemmerechts (1955) wordt in haar werk gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar het waarom van menselijk handelen. Nu eens langs de weg van fictie, dan weer via non-fictie probeert ze te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. In haar nieuwe boek 'Van ver gekomen' schrijft Kristien Hemmerechts over de (her)ontdekking van het katholieke geloof.

Maud Vanhauwaert is schrijver en tekstperformer. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen en recent verscheen haar debuutroman Tosca (bij Das Mag). Daarmee behaalde ze de shortlist van de Libris Literatuurlijst. Twee keer per week schrijft Maud een cursiefje voor De Morgen. Voor Zuiderzinnen brengt ze een medley van gedichten en 'mootjes'.

17u Ernst Löw en Deborah Ostrega

Ernst Löw is een absoluut vaste waarde voor ZuiderZinnen. Elke editie deed hij mee. In de nieuwe edities van ZuiderZinnen treedt hij samen met zijn geliefde Deborah Ostrega op . In Café Local brengen zij een ode aan Thé Lau (the Scène).

View Event →
Steiner/Hibernia School
Sep
22

Steiner/Hibernia School

Presentatie: Aafke Bruining

Aafke Bruining, actrice, verzorgt de presentatie op het jeugdpodium van Zuiderzinnen 2024. Als theatermaakster maakt zij verschillende voorstellingen, ook voor jongeren. Ze schrijft zelf theaterstukken en verhalen die ze geregeld op de planken brengt, dikwijls in samenwerking met muzikale collega’s.

14u Guy Didelez/ Mark Tijsmans

Guy Didelez studeerde voor leraar Nederlands en gaf lange tijd les. Hij schrijft jeugdverhalen, toneelteksten en scenario’s. Jaarlijks geeft hij honderden lezingen in scholen en zijn boeken worden geregeld herdrukt. In 2023 bracht hij James Ensor. Mijn (on)gerijmd leven uit, waarin hij het leven van de beroemde kunstenaar reconstrueert met 40 rijmpjes en verzen, telkens met een bijpassende illustratie van Caryl Strzelecki.

Mark Tijsmans is een Vlaams televisie- en toneelacteur, zanger, musicalartiest en jeugdauteur. Tijsmans vergaarde bekendheid in Vlaanderen door hoofdrollen in Het Park, Thuis, en Flikken. Daarnaast speelde hij gastrollen in onder meer De Kotmadam, Heterdaad, W817, Lili & Marleen en F.C. De Kampioenen.

14u30 Dempsey Hendrickx/ Kaat Vrancken

Dempsey Hendrickx is een (improvisatie)acteur en presentator en trekt als Woordwoeler rond met zijn krijtje om vluchtige poëzie om bij stil te staan in het straatbeeld te brengen. In zijn dichtbundels Woordwoeler en Dagdichter brengt hij een mix van persoonlijke beslommeringen, handleidingen voor het alleverdraagse leven en schalkse observaties vol taalspel en taaltechnisch vernuft. In 2023 debuteerde hij als jeugdauteur met het voortreffelijke Vuilwassenen.

Kaat Vrancken schrijft non-fictie en kinderboeken en gaf bijna vijftien jaar les in Creatief Schrijven. In haar laatste boek, ‘Ga je nu eindelijk dat boek schrijven! Of blijf je erover praten’; prikkelt ze jong en oud met ongewone en grappige schrijftips. Op aanstekelijke wijze rekent ze af met de schrijfsaboteurs. Wat doe je bijvoorbeeld met de Uitsteller? En hoe sla je de Perfectionist plat? Voortaan heb je geen enkel excuus om je schrijversdroom uit te stellen!

15u Ernst Löw en Deborah Ostrega

Ernst Löw is een absoluut vaste waarde voor ZuiderZinnen. Elke editie deed hij mee. In de nieuwe edities van ZuiderZinnen treedt hij samen met zijn geliefde Deborah Ostrega op .

Zij brengen alternatieve kinderliedjes.

15u30 Celine Verbeeck

Celine Verbeeck is een Vlaamse actrice. Ze begon haar carrière op achtjarige leeftijd als Cosette in de musical Les Misérables. Sindsdien speelde ze in verschillende langspeelfilms en kon je haar aan het werk zien in enkele theaterproducties en televisiereeksen. Haar meest recente werk is dat van elf Keelin in de reeks Nachtwacht. In 2023 nam ze afscheid van haar rol als elf om opnieuw andere artistieke uitdagingen aan te gaan.

In 2016 vertolkte Celine de rol van Eefje Donkerblauw in de gelijknamige kortfilm van Charlie Dewulf gebaseerd op het boek van Geert De Kockere. Celine brengt haar eigen versie van Eefje naar ZuiderZinnen.

16u Tom de Cock

Tom De Cock is constant verbaasd en geïnteresseerd in letterlijk alles. Hij is elke weekavond te horen op Qmusic en legt dagelijks zijn ziel in podcasts, televisie en boeken. Hij woont samen met zijn man, dochter en pleegzoon in Leuven. LILY is zijn bekroonde youngadult-debuut voor iedereen die jong is of zich zo voelt.

16u30 Anne Provoost/ Tom Bergs

Tom Bergs was jarenlang vrijwilliger tijdens ZuiderZinnen en stond vorig voor het eerst als auteur geprogrammeerd. Net zoals vorig jaar, zal hij ook dit jaar het nieuwe jeugdverhaal rond superheld Koning Kid in primeur brengen. Het verhaal verschijnt pas eind november in het tweede superheldenboek van Uitgeverij Phoenix Books. Daarnaast is Tom in het dagelijkse leven al 17 jaar actief als politiemedewerker en is hij sinds negen jaar gepubliceerd misdaadauteur. Zijn nieuwste boek zou er in de loop van 2025 moeten aankomen.

17u Mark Tijsmans

Mark Tijsmans is een Vlaams televisie- en toneelacteur, zanger, musicalartiest en jeugdauteur. Tijsmans vergaarde bekendheid in Vlaanderen door hoofdrollen in Het Park, Thuis, en Flikken. Daarnaast speelde hij gastrollen in onder meer De Kotmadam, Heterdaad, W817, Lili & Marleen en F.C. De Kampioenen.

View Event →
Lumière - jouw stadsbioscoop op het Zuid
Sep
22

Lumière - jouw stadsbioscoop op het Zuid

presentatie: Chris van Camp

13u30 Jeroen Olyslaegers/ Nikkie Van Lierop

14u Simon “Mon” Den Haerynck

14u30 Aya Sabi/ Koen Aelterman

Aya Sabi (1995) schrijft boeken, columns en theaterstukken. Haar debuutroman Half leven (2022) stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023, en de Opzij Literatuurprijs 2023. Datzelfde jaar won ze ook de Fintro Publieksprijs. In 2024 kreeg ze de Ultima voor Opkomend Talent.

Koen Aelterman is een deeltijds dagdromer en voltijds illustrator uit Antwerpen. Hij tekent onder meer voor schoolboeken, reclame, theater, kinderboeken en animatie. In zijn vrije tijd speelt hij muziek en toneel. Maak je geen zorgen over ons (2024) is zijn tweede graphic novel en zijn eerste eigen project. Inspiratie voor dit reisverhaal vond hij in het jaar dat hij zelf met de rugzak en een schetsboek door Australië trok. Het resultaat is een meeslepende mix van Blankets en Heartstopper over queerness, eenzaamheid, verbondenheid en, uiteindelijk, zelfacceptatie.

15u Anne Provoost

15u30 Guy Didelez

Guy Didelez studeerde voor leraar Nederlands en gaf lange tijd les. Hij schrijft jeugdverhalen, toneelteksten en scenario’s. Jaarlijks geeft hij honderden lezingen in scholen en zijn boeken worden geregeld herdrukt. In 2023 bracht hij James Ensor. Mijn (on)gerijmd leven uit, waarin hij het leven van de beroemde kunstenaar reconstrueert met 40 rijmpjes en verzen, telkens met een bijpassende illustratie van Caryl Strzelecki.

16u Ines Eshun

16u30 Wim Willaert

View Event →
Bernaerts
Sep
22

Bernaerts

Presentatie: Annemarie Parijs

14u Sofie Van de Velde/ Evi Hanssen

Evi Hanssen (1978) is een populaire radio- en tv-persoonlijkheid en columniste in Vlaanderen en Nederland. In 2020 verscheen haar eerste boek, Ergens onderweg. Samen met Jutta Borms en Hilde De Baerdemaker maakte ze de podcast 'Nog 9 minuten' en de boeken Nog 9 minuten. Inspiratie voor meditatie en Nog 9 minuten. Meditatie voor kinderen. Sinds ik niet meer drink werd een bestseller in Nederland en België. In 2023 publiceerde ze Traag naar de hemel, over het afscheid van haar moeder.

14u30 Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (1955) wordt in haar werk gedreven door een grote nieuwsgierigheid naar het waarom van menselijk handelen. Nu eens langs de weg van fictie, dan weer via non-fictie probeert ze te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. In haar nieuwe boek 'Van ver gekomen' schrijft Kristien Hemmerechts over de (her)ontdekking van het katholieke geloof.

15u Katja Schipperheijn

15u30 Diane Broeckhoven

Diane Broeckhoven is een sterk geëngageerde schrijver die op een toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is meesterlijk in het oproepen van sferen met een subtiele en trefzekere taal. In 2022 portretteerde ze op fijngevoelige wijze het leven van Julie Van Espen in Je fluistert in mijn oor. In Dianes recentst verschenen roman Gemis (2023) ontrafelt ze de broze binnenwereld van een in de steek gelaten kind dat levenslang een groot gemis met zich meedraagt.

16u Saskia De Coster

16u30 Sabrina Ingabire/ Ferre Van den Broeck

Sabrine Ingabire (1995) is een Rwandees-Belgische journaliste, schrijfster en de hoofdredacteur van Lilith Magazine. Ook schrijft ze regelmatig columns over popcultuur voor Dipsaus Podcast. Hiervoor werkte Ingabire als redacteur en verslaggever bij NRC, als columniste bij De Morgen en MO* Magazine. In 2016 publiceerde zij haar eerste youngadultroman Le chemin vers le bonheur en recent verscheen haar roman Lotgenoten bij Uitgeverij Pluim. 

Ferre van den Broeck werd bekend door In de turbulente Streamz-reeks 2DEZIT. Op ZuiderZinnen leest Ferre uit eigen werk.

17u Sholeh Rezazadeh/ Christophe Vekeman

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) dat bekroond werd met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verscheen in 2023 en kreeg special mention van European Union Prize for Literature 2024. Neem ruim de zee, haar poëziedebuut, is et verschenen. Haar taalgebruik wordt vaak beschreven als zintuiglijk en sprankelend.
Op ZuiderZinnen zal ze voornamelijk haar poëzie voordragen.

Christophe Vekeman (Temse, 30 december 1972) is een Belgische schrijver, dichter en performer. Tot nog toe publiceerde hij verscheidene romans, een verhalenbundel, een essaybundel, een novelle, een biografie, een literaire musical en twee gedichtenbundels. Zijn werk verschijnt bij uitgeverij Arbeiderspers.

17u30 Antje de Boeck & Kathleen Vandenhoudt

View Event →
M HKA
Sep
22

M HKA

Presentatie: Gregory Van Damme

13u30 Anneleen van Offel

Anneleen Van Offel (1991) is een schrijver die vertrekt vanuit het onderzoek, de reis, de ontmoeting. In haar nieuwe roman De stem van Sulina reist ze langs de Donau van bron tot monding, wat voor haar tegelijk een mentale reis is naar het moederschap. Historische opgravingen en eeuwenoude mythen en verhalen zijn de insteek van een expliciet vrouwelijke benadering van de reis langs de rivier.

14u Matthijs de Ridder/ Patricia Jozef

Matthijs de Ridder (Antwerpen) is literatuurhistoricus en schrijver. Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens. Ook schreef hij onder meer het bekroonde Aan Borms (over Willem Elsschot, 2007), Rebelse ritmes (over jazz en literatuur, 2012) en Boem Paukeslag (over Paul van Ostaijens Bezette stad, 2021).

Patricia Jozef (1975) is schrijver van de roman Glorie (2017, shortlist ANV Debutantenprijs), die lovend werd onthaald. Ze studeerde schilderkunst in Gent en filosofie in Brussel en Amsterdam. Zowel in het schilderen als in de filosofie zocht ze verhalen. Tijdens ZuiderZinnen brengt ze een warm stukje uit haar roman ‘Gentlemen’ waarin de verborgen wereld van gigolo's een menselijk gezicht krijgt.

14u30 Axel Daeseleire/ Aline Sax

In ‘Wat ons nog rest’ brengt Aline Sax een beklemmende ode aan de kracht en de moed van Berlijnse vrouwen tijdens de laatste, allesverwoestende dagen van de Tweede Wereldoorlog. Op ZuiderZinnen brengt zij een fragment uit haar bekroonde versroman.

15u Leen Dendievel

Leen Dendievel is een Belgische actrice en auteur. In 2017 maakte ze haar debuut als schrijfster met het boek ‘Hard – Liefde sterft nooit’. Daarna verschenen nog ‘Asem’, ‘Georges & Rita’ en ‘Brief aan mijn kind’. Haar nieuwste boek, ‘De zin van een kind’, verschijnt in oktober 2023. Als actrice was ze onder andere te zien in Spring, Thuis, Vermist, De Kotmadam, Aspe, Zone Stad, F.C. De Kampioenen, LouisLouise en Familie. Op ZuiderZinnen leest zij voor uit ‘Asem’, over de fysieke manifestaties van angst.

15u30 Evi Hansen/ Aya Sabi

Evi Hanssen (1978) is een populaire radio- en tv-persoonlijkheid en columniste in Vlaanderen en Nederland. In 2020 verscheen haar eerste boek, Ergens onderweg. Samen met Jutta Borms en Hilde De Baerdemaker maakte ze de podcast 'Nog 9 minuten' en de boeken Nog 9 minuten. Inspiratie voor meditatie en Nog 9 minuten. Meditatie voor kinderen. Sinds ik niet meer drink werd een bestseller in Nederland en België. In 2023 publiceerde ze Traag naar de hemel, over het afscheid van haar moeder.

Aya Sabi (1995) schrijft boeken, columns en theaterstukken. Haar debuutroman Half leven (2022) stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023, en de Opzij Literatuurprijs 2023. Datzelfde jaar won ze ook de Fintro Publieksprijs. In 2024 kreeg ze de Ultima voor Opkomend Talent.

16u Guido Van Heulendonk/ Jessa Wildemeersch

Guido van Heulendonk debuteerde in het Nieuw Vlaams Tijdschrift met ‘Het vierde woord’ (1983), een fragment uit wat later de novelle Vreemde vogels (Houtekiet, 1989) zou worden. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans en verhalenbundels, waaronder Paarden zijn ook varkens (De Arbeiderspers, 1995), dat in 1996 bekroond werd met de Gouden Uil voor Fictie. Zijn coronabundel Vrienden van de poëzie (De Arbeiderspers, 2021) werd genomineerd voor de Maarten Biesheuvelprijs, en zijn pas verschenen roman De kroon met twee pieken (De Arbeiderspers, 2024) werd zowel in Noord als Zuid met lof overladen. Op ZuiderZinnen leest Guido van Heulendonk voor uit recent eigen werk, waarbij hij op zoek gaat naar het festivalthema ‘Zorg en zintuigen’.

Met haar debuutroman De madonna van het moeras (Horizon, 2024) oogst actrice Jessa Wildemeersch veel lof bij pers en publiek. ‘Een kunstdetective met een vleugje magisch-realisme’, schreef De Standaard. ‘Een pakkend debuut’, vertelde Chantal Pattyn op Klara. Momenteel toert Wildemeersch met de theaterversie van haar roman. Op ZuiderZinnen brengt ze enkele fragmenten uit haar boek.

16u30 Lara Taveirne

Lara Taveirne (1983) studeerde af in de Germaanse Talen met een thesis over liefdesverdriet. Haar debuutroman De kinderen van Calais leverde haar de debuutprijs op. Intussen schreef ze nog drie romans. Op Zuiderzinnen leest ze voor uit haar pas verschenen roman Wolf. Wolf is een waargebeurd verhaal, een beproeving voor een auteur die zich, net als haar broertje, altijd heeft laten leiden door haar verbeelding. Een onversneden ode aan de literatuur en de onweerstaanbare aantrekkingskracht van fictie.

View Event →
Vitrin
Sep
22

Vitrin

Tony Knollt, Een liederenprogramma waarin

Zijn laatste levensfase dichterlijk onder de loep neemt
van fysieke en mentale aftakeling
tot het naderende einde

de senioren-zorgen
de eenzaamheid
de betutteling
het rusthuisvoedsel
het medicijngebruik
de hang naar vroeger
de verpletterende weemoed

In alles zorgt dit concert voor troost, vreugde en levenslust. Een krakkemikkig geriatrisch feest.
Nooit eerder was oud worden zo leuk.

View Event →
Maven
Sep
22

Maven

Presentatie: Maxine van Gils

14u Merlijn Gabel

Merlijn Gabel (hij/hem) is een Brusselse slamdichter met een Hollandse tongval. In 2023 won hij de publieksprijs op het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam met een gedicht over zingeving. Hij is dus de uitgelezen persoon om op onze podia zijn ritmische, knetterende, grappige en opzwepende gedichten te brengen. Verder schrijft hij aan een debuutbundel Bomengids met een tienermeisje en vanaf dit najaar organiseert hij poëtische boswandelingen samen met een natuurgids. Verwacht dus alvast een klein voorproefje die je zintuigen laten zinderen. 

14u30 Lene Beelen

Lene Beelen (1988) groeide op tussen de fruitbloesems en aardappelvelden, en verhuisde nadien naar het heerlijke geroezemoes van Antwerpen. Ze schrijft, danst, klimt, leest en praat er. Soms met de buren, soms met vrienden, soms met mensen die vastlopen. Op ZuiderZinnen brengt ze een ode aan de zintuigen en leest ze voor uit haar debuutroman ‘Onderhuids’.

15u Patricia Jozef/ Max Temmerman

Max Temmerman is de auteur van vijf dichtbundels en drie romans. Zijn werk werd meermaals genomineerd, vertaald en gebloemleesd in binnen- en buitenland. Zijn gedichten vonden hun weg naar affiches, vuilniskarren, tijdschriften, draagtassen en geboortekaartjes. Hij debuteerde in 2020 als romancier met Coniferen, een donkere familieroman die al beste prozadebuut genomineerd werd voor de Bronzen Uil. In juni 2024 verscheen zijn meest recente roman Hier zijn leeuwen – Bekentenissen van een inbreker. Over dit boek komt hij spreken tijdens Zuiderzinnen. De auteur heeft nooit verhuld dat zijn werk fundamenteel autobiografisch is.

Patricia Jozef (1975) is schrijver van de roman Glorie (2017, shortlist ANV Debutantenprijs), die lovend werd onthaald. Ze studeerde schilderkunst in Gent en filosofie in Brussel en Amsterdam. Zowel in het schilderen als in de filosofie zocht ze verhalen. Tijdens ZuiderZinnen brengt ze een warm stukje uit haar roman ‘Gentlemen’ waarin de verborgen wereld van gigolo's een menselijk gezicht krijgt.

15u30 Siel Verhanneman/ Lara Taveirne

Siel Verhanneman (°1989) is schrijver en dichter. In januari 2022 publiceerde ze haar derde dichtbundel Wat nu met het licht dat binnenvalt bij de Arbeiderspers. De bundel werd lovend onthaald en kreeg onder meer 4 bollen in NRC, uit de handen van Maria Barnas. In de bundel verkent Siel de kier van het rouwen en verweeft ze op een vernuftige manier beeldende kunst met herinneringen. Eerder maakte Verhanneman met haar instinctieve poëziedebuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) angst, verdriet en rouw wijd bespreekbaar. In 2019 verscheen haar debuutroman Of iedereen gaat dood bij uitgeverij Angèle. De roman kreeg 3 sterren in Focus Knack en 4 bollen in NRC.

Lara Taveirne (1983) studeerde af in de Germaanse Talen met een thesis over liefdesverdriet. Haar debuutroman De kinderen van Calais leverde haar de debuutprijs op. Intussen schreef ze nog drie romans. Op Zuiderzinnen leest ze voor uit haar pas verschenen roman Wolf. Wolf is een waargebeurd verhaal, een beproeving voor een auteur die zich, net als haar broertje, altijd heeft laten leiden door haar verbeelding. Een onversneden ode aan de literatuur en de onweerstaanbare aantrekkingskracht van fictie.

16u Matthijs de Ridder

Matthijs de Ridder (Antwerpen) is literatuurhistoricus en schrijver. Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Paul van Ostaijen en Gaston Burssens. Ook schreef hij onder meer het bekroonde Aan Borms (over Willem Elsschot, 2007), Rebelse ritmes (over jazz en literatuur, 2012) en Boem Paukeslag (over Paul van Ostaijens Bezette stad, 2021).

16u30 Mark Schaevers/ Nikkie van Lierop

Mark Schaevers (1956) werkt als journalist voor het weekblad Humo. Hij debuteerde in 1994 met Atlas. In 2015 verscheen Orgelman , een biografie van de schilder Felix Nussbaum, een door Hitler vernietigd kunstenaar. Het boek werd bekroond met de Gouden Boekenuil 2015 en genomineerd voor de ECI Literatuurprijs 2015. In 2004 presenteerde Schaevers in Groepsportret het beste uit Claus’ interviews en in 2011 stelde hij De wolken. Uit de geheime laden van Hugo Claus samen. In 2018 verscheen Het verdriet staat niet alleen. Een leven in verhalen. In 2024 verscheen zijn biografie van Hugo Claus, De levens van Claus.

View Event →
MHKA dak
Sep
22

MHKA dak

Presentatie: Kibi Puati Neelen

15u Avery Bertrand/ Jessica Bouhez  

15u30 Thomas Verstrepen/ Alias Bizarre  

16U Sevda Sogutlu/ Kevin Amse

16u30 Rosie Maes

View Event →