Back to All Events

K'DO

Presentatie: Frieda Sijsmans

13u30 Nele van den Broeck/ Siel Verhanneman

Nele Van den Broeck (Merchtem, 1985), ook bekend onder haar muzikale alter ego Nele Needs A Holiday, is een Belgische muzikant, schrijver en theatermaker. Nele studeerde muziekproductie aan het London Centre of Contemporary Music. Voorheen studeerde ze tegelijkertijd Drama aan het KASK in Gent en Duits en Spaans aan de VUB. Ze woont in Brussel.

Siel Verhanneman (1989) is schrijver en dichter. In januari 2022 publiceerde ze haar derde dichtbundel ‘Wat nu met het licht dat binnenvalt’ bij de Arbeiderspers. De bundel werd lovend onthaald en kreeg onder meer 4 bollen in NRC uit de handen van Maria Barnas. In de bundel verkent Siel de kier van het rouwen en verweeft ze op een vernuftige manier beeldende kunst met herinneringen. Eerder maakte Verhanneman met haar instinctieve poëziedebuut Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd (2016) angst, verdriet en rouw wijd bespreekbaar. In 2019 verscheen haar debuutroman Of iedereen gaat dood bij uitgeverij Angèle. De roman kreeg 3 sterren in Focus Knack en 4 bollen in NRC.

14u Dyslexie Poezen

"Wij zijn de dyslexie poezen.
We denken alles juist, maar schrijven alles fout.
en dat is een klein beetje stout.
Wij hebben een eigen stijl,
Zuiders, warm en met veel zin
want denken is durven, diep durven gaan,
stil durven staan, op awen bek durven gaan.
Speciaal voor u de Dyslexiepoezen
met zuiderse zinnen
kom dat zien
miauw"

14u30 Guido van Heulendonk

Guido van Heulendonk debuteerde in het Nieuw Vlaams Tijdschrift met ‘Het vierde woord’ (1983), een fragment uit wat later de novelle Vreemde vogels (Houtekiet, 1989) zou worden. Sindsdien publiceerde hij verschillende romans en verhalenbundels, waaronder Paarden zijn ook varkens (De Arbeiderspers, 1995), dat in 1996 bekroond werd met de Gouden Uil voor Fictie. Zijn coronabundel Vrienden van de poëzie (De Arbeiderspers, 2021) werd genomineerd voor de Maarten Biesheuvelprijs, en zijn pas verschenen roman De kroon met twee pieken (De Arbeiderspers, 2024) werd zowel in Noord als Zuid met lof overladen. Op ZuiderZinnen leest Guido van Heulendonk voor uit recent eigen werk, waarbij hij op zoek gaat naar het festivalthema ‘Zorg en zintuigen’.

15u Diane Broeckhoven/ Glenn Devree

Diane Broeckhoven is een sterk geëngageerde schrijver die op een toegankelijke manier over de grote onderwerpen van het leven schrijft. Ze is meesterlijk in het oproepen van sferen met een subtiele en trefzekere taal. In 2022 portretteerde ze op fijngevoelige wijze het leven van Julie Van Espen in Je fluistert in mijn oor. In Dianes recentst verschenen roman Gemis (2023) ontrafelt ze de broze binnenwereld van een in de steek gelaten kind dat levenslang een groot gemis met zich meedraagt.

15u30 Sholeh Rezazadeh/ Lene Beelen

Sholeh Rezazadeh (1989) kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland. Drie jaar na haar aankomst tekende ze een contract voor haar romandebuut De hemel is altijd paars (2021) dat bekroond werd met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en met de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht verscheen in 2023 en kreeg special mention van European Union Prize for Literature 2024. Neem ruim de zee, haar poëziedebuut, is et verschenen. Haar taalgebruik wordt vaak beschreven als zintuiglijk en sprankelend.
Op ZuiderZinnen zal ze voornamelijk haar poëzie voordragen.

Lene Beelen (1988) groeide op tussen de fruitbloesems en aardappelvelden, en verhuisde nadien naar het heerlijke geroezemoes van Antwerpen. Ze schrijft, danst, klimt, leest en praat er. Soms met de buren, soms met vrienden, soms met mensen die vastlopen. Op ZuiderZinnen brengt ze een ode aan de zintuigen en leest ze voor uit haar debuutroman ‘Onderhuids’.

16u Samira Harmach/ Sibo Rugwiza Kanobana

Samira Harmach is 24 jaar wanneer het vooruitzicht op een gedwongen huwelijk haar dwingt tot een radicale conclusie: ze moet weg. Haar hele jeugd lang wordt ze door haar conservatieve Marokkaanse ouders onder de duim gehouden: wanneer ze naar buiten wil, wordt ze gevolgd en gecontroleerd, bij een verkeerd woord volgen er berispingen en publieke vernedering. Thuis vallen er dreigementen en uiteindelijk ook klappen. Op 17 juli 2000 beslist Samira dat het daar eindigt.

Nog liever dan uitgehuwelijkt te worden, kiest ze voor een bestaan als vluchteling in eigen land. Knokkend en overlevend ontdekt ze dat de voortdurende angst voor de wraak van haar familie het niet haalt van een gevoel dat ze nu voor het eerst leert kennen: vrijheid.23 jaar later is Samira eindelijk niet meer bang om te spreken. Ze neemt ons in vertrouwen en vertelt een verhaal dat ontroert, maar in de eerste plaats de mond doet openvallen. 'Gedwongen, gevlucht, verstoten… maar vrij!' is geen persoonlijke afrekening, noch een politiek pamflet. Het is een verhaal over de moed die een vrouw nodig heeft om zichzelf te zijn. En het is een aanmoediging: je bent niet alleen, ik heb het ook gedaan. Je kunt dit.

Sibo Rugwiza Kanobana is docent in de sociolinguïstiek en postkoloniale studies aan de Universiteit Gent en Open Universiteit van Nederland. Hij is coauteur van De bastaards van onze kolonie: verzwegen verhalen van Belgische metissen (2010) en samensteller van de bundel Zwarte bladzijden. Afro-Belgische reflecties op Vlaamse (pos)koloniale literatuur (2021). Daarnaast is hij ook kernredacteur van rekto:verso.

16u30 Michiko Lii/ Sanne Huysmans

Michiko Lii (die/hen) is een performancekunstenaar in spoken word en hedendaagse beweging. Hun werk verkent de essentie van menselijke emoties door middel van beeldende taal en beweging. Met de naam “kind van de weg” navigeert Michiko hun pad met uitdagingen en groei.

Bij ZuiderZinnen presenteert Michiko Lii een verzameling gedichten over liefde, zelftwijfel en transformatie. Hun werk onthult een eerlijke dialoog door thema’s als zelfverwijt en verleden pijn te verkennen. Terugkerende motieven van zachtheid en verandering bieden inzicht in hoe liefde zowel kan benauwen als bevrijden. Michiko’s dagboek laat het intieme proces van zoeken naar helderheid en zelfinzicht zien, en nodigt het publiek uit om het gewicht van spijt, verlangens naar intimiteit en de reis naar zelfacceptatie te ervaren.

Sanne Huysmans (1988) studeerde politieke wetenschappen en later filosofie. Haar debuutroman Rafelen (2017) werd bekroond met de publieksprijs van de Confituur Boekhandels. Ze is bestuurder bij een intiem filosofiehuis, medeoprichter van een avontuurlijk platenlabel, gediplomeerd bakker en boswachter. Ze leeft en werkt in de vallei van de Grote Nete.

Previous
Previous
September 22

Play Zuid

Next
Next
September 22

Hart en Ziel